Zdrowo&Szybko

niedziela, 2 marca 2014

Ryż z jabłkiem i bananem;-)

 Produkty :

-200 g ryżu
-200 ml wody
-200 ml mleka 
-2 jabłka
-banan
-łyżka masła 
-200g jogurt naturalny 
-cukier wanilinowy 
-cynamon 


Do garnka wlac wodę i mleko,dodac łyżkę masła oraz wsypac ryż gotując na malym ogniu od czasu do czasu mieszając .
Kiedy ryż wszystko wchłonie, wyłaczyc i dodac cukier wanilinowy .
Jabłka pokroic, zetrzec i dodac łyżkę cynamonu. 
Na dno wyłożyc połowę ryżu, starte jabłka z cynamonem , pokrojonego w plasty banana , przykryc resztą ryżu , posypac delikatnie cynamonem i położyc trochę jogurtu naturalnego .
Piec w piekarniku ok 30-40 min w 180 st. 
Można podawac polane jogurtem naturalnym.

Może trochę dziwny ten banan w składzie;-), ale doszłam do wniosku ,że można stary dobry przepis trochę zmienic i dodac coś od siebie . A że ostatnio w mojej kuchni banana nie może zabraknąc , znalazł swoje miejsce i tutaj;-) Smietanę zastąpiłam jogurtem a i cukier oraz maslo jest dodane w mniejszej ilości. Naprawdę smaczny i mało czasochłonny pomysł na np. niedzielny obiad. A zapach -cudo:-)
Życzę smacznego:-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz