-500 ml wody
-szpinak
-2 marchewki średniej wielkości
-papryka żółta
-4 rzodkiewki
-kiełki lucerny
-jogurt naturalny 200g
-3 kromki ciemnego pełnoziarnistego
pieczywa
-sól, pieprz ziołowy i czarny do smaku
-olej ryżowy
Do garnka wstawic i ugotowac obrane marchwewki.
Szpinak w liściach,rzodkiewkę oraz połowe żółtej papryki wypłukac .
Chleb pokroic w kostkę i
delikatnie zrumienic dodając łyżkę oleju ryżowego (ok. 9 zł. butelka 500 ml- ale starczy naprawdę na długo).
Ugotowaną marchewke pokroic w grubsze plastry i wrzucamy do garnka razem ze szpinakiem , papryką i rzodkiewką. Dolewamy ok .500 ml wody, lekko blędujemy a następnie gotujemy na średnim ogniu ok .10 min. Przyprawiamy do smaku.
Odstawiamy ciepły wywar i blędujemy na jednolitą masę dodając ok. 200 ml jogurtu naturalnego .
Na wierzch posypujemy grzaneczkami i kiełkami lucerny do polepszenia smaku i gotowe.
Smacznego:-)
Zakupiony wczoraj blender sprawdził sie super i teraz zaczne robic takie zupki częściej.
Bardzo smakowało nawet mojej wybrednej córeczce;-)
Zupka wyszła naprawdę smaczna i zjadłam ją z wielkim apetytem, tym bardziej, że to moja pierwsza;-).
Miłego gotowania i zabawy w kuchni;-)
Będę wdzięczna za udostępnianie i polubienie postów :-)
Z góry dziękuje:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz