Zdrowo&Szybko

sobota, 5 kwietnia 2014

Kiełki Brokułów i inne:-)


Uwiebiane przeze mnie -Kiełki Brokułów
Naukowcy odkryli znajdujący się w nich (SGS) antyoksydant, który organizmowi człowieka pomaga uaktywnić produkcję własnych antyutleniaczy.
Kiełki brokułów leczą też wrzody żołądka i zapobiegają nowotworom układu pokarmowego.
Już kilka gramów kiełków dostarcza tyle samo, albo nawet więcej SGS niż kilka kilogramów dojrzałych brokułów.
Kiełki brokułów mają bardzo niską zawartość tłuszczu, zawierają niewiele kalorii i są dobrym źródłem witaminy C, dostarczając 15% jej dziennego zapotrzebowania.

Lecznicza wielkość porcji to około 1/2 filiżanki luźno ułożonych kiełków. Ponieważ lecznicze własności utrzymują się długo w organizmie, polecamy spożywać kiełki co drugi dzień.


Kiełki należą do produktów o wysokiej wartości odżywczej. Są skoncentrowanym źródłem witamin i składników mineralnych. Zmiany w kiełkujących nasionach następują bardzo szybko, dzięki czemu zawartość cennych składników wzrasta nawet kilkakrotnie w ciągu zaledwie paru dni. W zależności od rodzaju, kiełki zawierają między innymi witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, D, E oraz witaminę C i wiele witamin z grupy B. Do obecnych w kiełkach minerałów zaliczyć można żelazo, cynk, wapń, fosfor, magnez i wiele innych. Dostarczają one także aminokwasy oraz cenne ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Kiełki rzodkiewki
Smak:
ostry, pieprzny.
Skład i działanie na organizm:
są bogate w witaminę C oraz siarkę, która wchodzi w skład niektórych enzymów, hormonów oraz aminokwasów. Siarka jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponadto ma dobroczynny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci 
Z czym łączyć?
Kiełki rzodkiewki doskonale pasują do dań na bazie jajek, np. sałatek, kanapek czy twarożków. Możną je łączyć z różnymi dipami – majonezowym, śmietanowym itp.


Kiełki soi i lucerny
Smak:
kiełki soi - delikatny, chrupiący; kiełki lucerny – lekko orzechowy
Skład i działanie na organizm:
kiełki soi w porównaniu do innych kiełków są zasobniejsze w białko, potas, wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę B1 i foliany; kiełki lucerny są bogate w witaminy A, E oraz z grupy B, w tym szczególnie w B12
Z czym je łączyć?
doskonałym dodatkiem do dań z warzyw i mięsa; najlepiej dodawać je pod koniec przygotowywania potrawy


Kiełki słonecznika
Smak:
lekko orzechowy
Skład i działanie na organizm:
zawierają spore ilości minerałów, takich jak żelazo, fosfor oraz cynk, magnez i wapń
Z czym je łączyć?
Dobrze komponują się z kanapkami z serem, wędliną czy pasztetem; sprawdzają się jako dodatek do dań z mięsa, ryb oraz sałatek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz