-ok. 1 kg ziemniaków
-mąka pszenna pełnoziarnista
-skrobia ziemniaczana
-jajko
-sól
Ziemniaki obieramy i gotujemy.
Schłodzone i ubite mieszamy z 3 łyżkami mąki ziemniaczanej i ok. 6 łyżkami mąki pszennej pełnoziarnistej oraz jedno jajko.
Do garnka średniej wielkości wlewamy wode i gotujemy dodając troche soli (ok. łyżeczkę ) .
Wymieszane składniki dzielimy na kilka części podsypujemy mąką i dłońmi formujemy tzw. wałeczek o średnicy ok. 2-3 cm .
Kroimy pod skosem podsypując mąką .
Kiedy woda zacznie się gotowac wkładamy tyle kopytek żeby pokrylo dno-nie więcej i czekamy aż wypłyna na górę. Po wypłynięciu ok. 2 min. i wyjmujemy.
Smacznego:-)
Chuda wędlinka podsmażona na oleju ryżowym:-)
lub
z salatką: kukurydza, pomidor, koperek , sałata lodowa z odrobiną soli i lekko skropioną olejem ryżowym:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz